Nieuws

okt 2020: wat willen jouw vrijwilligers leren in 2021?

Voor het komende jaar willen we weer een breed aanbod van workshops en trainingen voor Rijswijkse vrijwilligers verzorgen. Daarom vragen we aan Rijswijkse organisaties wat de behoefte is aan scholing bij hun vrijwilligers. We geven een aantal voorbeelden ter inspiratie.

Workshops op het gebied van communicatie

 

Samen sterk in je sociale netwerk

In je vrijwilligerswerk kom je soms mensen tegen die last hebben van te weinig goede contacten, van eenzaamheid of zich misschien zelfs geïsoleerd voelen. In deze workshop zoeken we uit hoe je zo sterk mogelijk in je sociale netwerk kunt staan. En met deze kennis kun jij weer anderen op weg helpen.
 

Communicatie, valt daar nog iets in te leren?

In deze workshop besteden we eerst aandacht aan valkuilen in de communicatie om vervolgens een goed gesprek te voeren met behulp van LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen).
 

Stop met redden. Ga helpen!

Loopt een gesprek niet helemaal lekker, dan is de kans groot dat je in de reddersdriehoek bent beland. Dit gebeurt overal, op je (vrijwilligers)werk, thuis of aan de kassa in de supermarkt. 
 

Kwaliteiten in beeld

In deze workshop brengen we jouw kwaliteiten in beeld en kijken we ook naar de bijbehorende valkuilen, uitdagingen en allergieën die bij jou en jouw kwaliteit horen. Samen vormen deze vier onderdelen van het kernkwadrant.
 

Andere thema’s

 

Workshop Kwetsbaarheid in de wijk

Hoe voelen mensen zich die eenzaam zijn, psychische klachten of onvoldoende financiële middelen hebben? Hoe herken je deze vormen van kwetsbaarheid? Wat kan je vervolgens doen? Deze workshop zorgt het voor meer bewustwording, herkenning, begrip en initiatief in de buurt. 
 

Computervaardigheden

Je kan er niet meer zonder tegenwoordig. Zijn jouw vrijwilligers digivaardig genoeg?
 

Workshops Assertiviteit, Positiviteit, Omgaan met stress, Stoppen met piekeren

Deze workshops hebben we afgelopen zomer en najaar aangeboden. Bij voldoende interesse gaan we deze in 2021 opnieuw aanbieden.
 

Technieken van leren luisteren en gesprekken voeren

 
Welke gesprekstechniek is voor jouw vrijwilligers het meest belangrijk? We kunnen een workshop samenstellen met de meest gevraagde onderwerpen.
 

1. Van koud naar warm luisteren: hoe ontstaat er echt contact?

Koud luisteren betekent dat je vooral met je eigen situatie bezig bent. Bij warm luisteren, verplaatst je jezelf écht in de ander. Hoe zorg je dat dit echte contact kan ontstaan?
 

2. Een persoonsgericht gesprek: luister je naar de persoon of naar het probleem?

Hoe kun je een betekenisvol gesprek voeren zonder direct een advies te (willen) geven? Wanneer iemand om hulp vraagt, wil je het liefst het probleem voor de ander oplossen. Maar help je de ander daar echt mee?
 

3. Een waardenvol gesprek: wat te doen bij botsende waarden?

Soms merk je tijdens een gesprek dat de waarden van jou en je gesprekspartner verschillen. Dat kan ongemakkelijk voelen. Er kan een conflict ontstaan, met jezelf en met de ander. Hoe blijft je verbindend in gesprek, ook als waarden botsen?
 

4. Houd de regie in een gesprek: hoe zorg je voor structuur in een gesprek?

Wanneer je de regie in een gesprek houdt, geeft dit jou en je gesprekspartner rust en duidelijkheid. Hoe voorkom je dat een gesprek alle kanten opvliegt en je er geen touw meer aan vast kunt knopen?
 

Laat ons weten wat interessant is voor jouw vrijwilligers

Zijn er nog andere onderwerpen die interessant zijn voor jouw vrijwilligers? Laat het ons weten via: info@rijswijkdoet.nl
Beheer | Website: WMOMO