Fototentoonstelling Vrijwilligers in Beeld


In de week van 13 november 2023 heeft de gemeent Rijswijk officieel haar intrek genomen in het Huis van de stad. Rijswijk Doet heeft dit gevierd met de fototentoonstelling Vrijwilligerswerk in beeld. De expositie geeft een beeld van de diversiteit van vrijwilligerswerk; van doelgroep tot locatie, en van omvang tot motivatie, geen vrijwilligersfunctie is immers hetzelfde. Omdat een week veel te kort is, geven we de tentoonstelling op onze website een wat langer, digitaal leven.

De fototentoonstelling is een unieke samenwerking tussen Rijswijk Doet en Fotoclub F70. Acht fotografen van de club hebben - uiteraard op vrijwillige basis - verschillende organisaties in Rijswijk bezocht, en daar de trotse vrijwilligers vastgelegd op in totaal twaalf foto's.

Persmoment wethouder (fotograaf Peter van Luijn)

Als blijk van waardering deelde de gemeente Rijswijk in 2023 een cadeaubon uit aan elke vrijwilliger die de stad rijk is. Op de foto overhandigt Wethouder Gijs van Malsen (Welzijn) de eerste VVV-bon aan Yvonne Jansen, vrijwilliger bij woonzorgcentrum Onderwatershof van Cardia.

v.l.n.r.: Savannah Clemencia (Vrijwilligerscentrum Rijswijk Doet), Yvonne Jansen, Gijs van Malsen. 

Taalcafé Welzijn Rijswijk (fotograaf Hans van Overbeeke)

Het Taalcafé van Welzijn Rijswijk is een ontmoetingsplek voor degene die graag beter wil worden in de Nederlandse taal. Door middel van spelletjes kunnen deelnemers hun Nederlands bijspijkeren, en vrijwilligers zorgen bij elke sessie voor persoonlijke aandacht en begeleiding. 

Stichting Don Bosco Rijswijk (fotograaf Heidi Bol)

Verscholen tussen het groen van het Von Fisennepark (nabij het Rijswijkse Bos) bevindt zich Don Bosco Rijswijk. De foto is geschoten tijdens het Vakantiebos; hun jaarlijkse programma tijdens de zomervakantie. Drie weken gevuld met spelletjes, knutsel- en sportactiviteiten en nog veel meer. Vrijwilligers spelen hierin een belangrijke rol, want zij begeleiden de kinderen en zorgen voor een onvergetelijke vakantie. 

Stichting Buurtgezinnen (fotograaf Monique Klein Schiphorst)

Onder het mom van "Opvoeden doen we samen", koppelt deze stichting gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin uit de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden de ouders tijdelijk ontlast. Buurtgezinnen ademt letterlijk vrijwilligers, want elk gezin zet zich vrijwillig in.


 

 

Cardia Onderwatershof (fotograaf Peter van Luijn)

De vrijwilligers bij Cardia Onderwatershof vormen samen met de medewerkers een zeer gemotiveerde groep mensen. Die motivatie wordt zichtbaar uitgedrukt op het T-shirt: ‘Doe het voor die glimlach.’ En die glimlach is er bij de bewoners en deelnemers aan de ‘Dans en Muziek’ activiteit. Het zijn de vrijwilligers die de ondersteuning bieden om dit mogelijk te maken. “Wat fijn dat u mij ten dans vraagt”.


 

 

RZV Excelsior (fotograaf Peter van Luijn)

De zichtbare concentratie in de ogen van deze zweminstructeur maakt duidelijk dat hij zich betrokken voelt bij de voortgang van zijn pupil. In het bad van RZW Excelsior worden vrijwilligers namelijk vaak ingezet als ervaren instructeur, waarbij ze kinderen letterlijk leren hoe ze het hoofd boven water kunnen houden.

 Middin (fotograaf Rob van Roosmalen)

Weinig dieren hebben een hoger knuffelgehalte dan alpaca’s, al lijkt dit exemplaar toch voornamelijk voor iets anders te komen. Hoe dan ook blijft deze alpacaboerderij een fijne plek voor cliënten van Middin om met hun vrijwillige begeleiders naartoe te gaan. Uit het isolement, in contact met de omgeving.

 Wijk- en speeltuinvereniging Buvelio (fotograaf Rob van Roosmalen)

Zij zijn de arendsogen die elke beweging in de gaten houden, en de rots in de branding voor wanneer er - om in kinderlijke termen te spreken - iets niet pluis is. De vrijwillige toezichthouders van wijk- en speeltuinvereniging Buvelio garanderen de kinderen een fijne speelplek waar zij zich lekker kunnen uitleven.

 Rijswijkse Schrijverskring Levensboeken (onderdeel van de Stichting Haagse Levensboeken) (fotograaf Wanda Verhoeff)

Achter ieder mens schuilt een verhaal dat het opschrijven waard is. Herinneringen in woord en beeld worden vastgelegd in een levensboek. Een schrijfster van de Rijswijkse Schrijverskring Levensboeken stelde het samen op basis van gesprekken met een Rijswijkse vertelster. De schrijverskring is onderdeel van de Stichting Haagse Levensboeken.
Amateurspalet (fotograaf Wil Kouwer)

Of je jezelf nu een nieuwe verftechniek aan wil leren of van klei een beeld wil boetseren, het kan allemaal op de plek waar deze foto is geschoten; bij het Rijswijkse Amateurspalet. Een vereniging die niet zou bestaan zonder haar vrijwilligers, want dankzij onder meer het vrijwillige bestuur kun jij je creativiteit tot leven brengen in het gezellige atelier in Oud Rijswijk. Daarnaast is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de diverse workshops van ervaren docenten, of je nou voor het eerst een kwast vasthoudt, of al jaren bezig bent en regelmatig met Van Gogh wordt vergeleken.

 


 

BuurtBIEB (fotograaf Wil Kouwer)

Gelegen aan de Esdoornstraat 3a vind je de Ottoburg 60+ BuurtBIEB. En met die 60+ doelen ze niet op het aantal voorradige boeken (want dat redden ze met gemak), maar op het feit dat deze bieb in het leven is geroepen voor 60-plussers. Er zijn namelijk speciale ‘grote letter boeken’ te leen. Vrijwilligers zorgen elke week voor een kopje koffie met gezellig praatje, een kloppende uitleenadministratie, gekafte boeken en een correcte sortering van de boeken in de kast.

Beheer | Website: WMOMO