Nieuws

Dahag vrijwilliger! Of: de kunst van het afscheid nemen

Vrijwilligers voor je organisatie werven is één ding. Vervolgens probeer je ze natuurlijk te behouden. Maar er komt ook een dag dat de vrijwilliger weer opstapt.
Hij (of zij) wil iets anders gaan doen, heeft het te druk met werk of de kleinkinderen, of er was simpelweg geen klik bij jouw organisatie. 
 

Wat doe je dan?

Hoe neem jij afscheid van je vrijwilliger? Neem je zijn mededeling dat 'ie weggaat voor kennisgeving aan? En dat was dan dat?
 
Of ga je het gesprek aan? Dat is een goed idee, want daar valt namelijk nog heel wat winst uit te halen.
 

Waarom een exitgesprek met een vrijwilliger?

Ga je het gesprek aan met de vertrekkende vrijwilliger, dan krijg je nuttige informatie. Hoe heeft hij het werken bij jouw organisatie ervaren? En wat zijn zijn toekomstplannen? Wij zien drie grote voordelen:
 
1. Je krijgt tips van de vrijwilliger hoe de dingen eventueel beter kunnen. Hoe heeft de vrijwilliger het samenwerken met andere vrijwilligers en betaalde krachten ervaren? Was er spraken van voldoende informatie, training en aandacht?
 
2. Als je op een positieve manier afscheid neemt, heb je een ambassadeur voor het leven. De vrijwilliger is een wandelend uithangbord voor jouw organisatie!
 
3. Als je de vrijwilliger helpt met het zoeken naar nieuw vrijwilligerswerk, behoud je de vrijwillige energie voor de maatschappij. Zodat als hij ervoor kiest te vertrekken, hij alleen de organisatie achterlaat en niet zijn interesse in vrijwilligerswerk verliest.
 

Doorverwijzen = lief

Wil je je vertrekkende vrijwilliger verder helpen en hem doorverwijzen naar een andere vrijwilligersorganisatie? Maar weet je niet hoe je dat aanpakt? 
 
Rijswijk Doet kan je daarbij helpen. Dus neem gerust contact met ons op! Mail naar info@rijswijkdoet.nl.
 
 
Wil je meer lezen over dit onderwerp, ga naar het Platform Vrijwillige Inzet NOV
Beheer | Website: WMOMO