Nieuws

Bekijk de vrijwilliger eens als klant

Laten we eens een gedachten-experiment doen. Probeer je vrijwilliger eens als klant te beschouwen.
In één klap is duidelijk is dat de vrijwilliger iets komt ‘kopen’ en dat je als organisatie dus iets te ‘verkopen’ moet hebben. 
 

Wat wil de klant?

Vrijwilligers willen een leuke tijd hebben, ergens bij horen, resultaat van hun werk zien, iets nieuws meemaken, contacten opdoen, iets leren, zich ontwikkelen en waardering krijgen. 
 

Wat bied jij aan?

De truc is om je als organisatie te verplaatsen in de wensen én de competenties van de klant: wie zijn je (potentiële) vrijwilligers? Wat willen ze, wat kunnen ze? Als je dat weet, kun je de ‘producten’ van de organisatie daarop aanpassen. Oftewel je activiteiten en klussen.
 

Wat koopt de klant?

Niet langer is de organisatie dan op zoek naar bestuursleden; nee, jij biedt iemand de kans om zijn netwerk uit te bouwen en leiderschaps- en gespreksvaardigheden op te doen. Dat is wat de klant/vrijwilliger bij jou komt kopen. Dat de klant/vrijwilliger daar gemiddeld vier uur per week mee kwijt is, is dan een logische investering. 
 

De klant wil flexibiliteit

Lang niet alle klanten, eh pardon, vrijwilligers willen zich voor langere tijd binden aan een organisatie. Zorg daarom ook voor korte klussen die binnen een bepaalde periode kunnen worden afgerond. Voor de vrijwilliger die best een keer wil komen helpen, bij een collecte of achter de bar. En voor de vrijwilliger die het leuk vindt om in de zomer een festival te organiseren, maar de winter in Spanje doorbrengt.
 

Knip de functie in stukjes

Heb je moeite een vrijwilligersfunctie in te vullen? Kijk dan eens of je de functie in stukjes kunt knippen. Niet een allround bestuurslid, maar iemand voor de ledenadministratie en een ander voor de communicatie. 
 
Zo is het per persoon minder werk. Dat kan aantrekkelijker zijn voor een geïnteresseerde vrijwilliger. Je hebt dan wel 2 of 3 mensen nodig voor de functie. Maar je biedt wél flexibiliteit. 
 
Bron: NOV, Platform Vrijwillige Inzet
 
Beheer | Website: WMOMO