Nieuws

Hulpacties in tijden van Corona

Verschillende organisaties bieden tijdens de Coronacrisis extra hulp aan aan kwetsbare mensen. Sommige organisaties hebben hun bezigheden aangepast aan de veranderde situatie. Kortom: wat is er allemaal te doen en waar kan je terecht voor hulp, of kan je juist zelf helpen? Een aantal initiatieven op een rijtje.

Rode Kruis hulplijn

 

Het Rode Kruis is gestart met een hulplijn voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten in verband met het coronavirus. Wie hulp kan gebruiken, kan  bellen: 070-4455888. Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur.

 

‘We bieden een luisterend oor, geven advies en kijken samen of mensen praktische problemen kunnen oplossen met hun eigen sociale netwerk. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan kijken we of wij met onze getrainde vrijwilligers of ons burgerhulpnetwerk Rode Kruis Ready2Help kunnen bijdragen, of wellicht moeten doorverwijzen naar andere hulpverleningsinstanties’, legt het Rode Kruis uit.

 

Een tegen Eenzaamheid, de Luisterlijn

 

U kunt 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens via 0900 0767. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal. Ze luisteren, denken met je mee, staan even naast je. Anoniem. Je kunt je hart luchten.

 

De Luisterlijn is bereikbaar per:

 

Telefoon: 0900 0767 (24 uur per dag)

Den Haag: 070 – 345 45 00

E-mail: ehulp@deluisterlijn.nl

chatbox: van 10.00-22.00 uur via www.deluisterlijn.nl

 

De Zilverlijn

 

De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen. Deelnemers worden iedere week op een vast dagdeel gebeld door een van onze getrainde vrijwilligers.

 

Vrijwilligers bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek. Precies waar behoefte aan is. De Zilverlijn is voor alle ouderen die het leuk vinden om regelmatig een praatje te maken aan de telefoon. Of het nu gaat om een gezellig praatje, een goed gesprek of een luisterend oor, iedereen is welkom. De onderwerpen van het gesprek bepalen deelnemer en vrijwilliger uiteraard zelf. Deelname is gratis en vrijblijvend. Een telefoontje duurt ongeveer 20 minuten.

 

Uiteraard zijn alle gesprekken vertrouwelijk.

 

aanmelden via 088 344 2000 of online https://www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn

 

ANBO telefoonlijn

 

Door het coronavirus krijgen ouderen in Nederland minder bezoek en aandacht van hun omgeving.  Er dreigt eenzaamheid, blijkt uit een rondgang van NU.nl onder ouderenorganisaties. De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) heeft daarom een speciale telefoonlijn geopend voor ouderen die zich eenzaam voelen. Het telefoonnummer is 0348-466666

 

Boodschappen en maaltijden

 

Welzijn Rijswijk

Heb je zelf vanwege de Coronacrisis geen gelegenheid om boodschappen te doen? Of ken je iemand die gebruik zou willen maken van een boodschappenservice? Mail dan naar: incontact@welzijn-rijswijk.nl en je verzoek wordt opgepakt door een medewerker. De boodschappen worden gedaan door de handhavers van de gemeente Rijswijk.

 

Jeugdteam Don Bosco

Het team van jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk grijpt de onvermijdelijke, tijdelijke sluiting door het coronavirus aan om zich op een andere manier in te zetten voor de buurt. Zieke, oudere of eenzame mensen kunnen team Don Bosco inschakelen voor hulp.

 

De medewerkers van Don Bosco duiken de keuken in en bezorgen desgewenst elke dag een gezonde, verse maaltijd aan huis (in een straal van maximaal 3 kilometer van het Julialaantje in Rijswijk) en deze worden aan huis gebracht voor 5 euro. Ook opent Don Bosco hun telefoonlijn voor andere hulpvragen. Bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen of het uitlaten van de hond.

 

Ken je iemand die behoefte heeft aan een maaltijd? Iemand die niet zelf de deur uit kan voor boodschappen? Don Bosco is dagelijks tussen 10:00 en 18:00 bereikbaar op 06-28605152 of 070-3367070. Mailen mag ook: ikdoemee@donboscorijswijk.nl

 

Rijswijk Helpt

Teun Sluijter is 1 van de initiatiefnemers van “Rijswijk Helpt”. Met dit initiatief wil hij er voor zorgen dat ouderen die door de uitbraak van het coronavirus moeilijk de deur uit kunnen een betaalbare verse maaltijd bezorgd kunnen krijgen. Naast de maaltijden bezorgt “Rijswijk Helpt” ook levensmiddelen tegen normale prijzen die in de supermarkten niet meer voorradig zijn. Denk aan wc-papier, paracetamol en desinfecterende handgel.

 

voor meer informatie:

https://rijswijkhelpt.nl/

 

ANBO

Het CBR heeft met ANBO en andere maatschappelijke organisaties afgesproken dat hun examinatoren boodschappen gaan doen voor ouderen die door het coronavirus aan huis zijn gekluisterd. Liane den Haan: “ANBO is heel blij met dit aanbod! Daar zijn veel ouderen de komende tijd mee geholpen. Zeker omdat veel mensen nu – door het coronavirus – niet naar de supermarkt kunnen of durven.”

 

voor meer informatie: https://www.anbo.nl/nieuws/anbo-blij-met-aanbod-cbr-voor-boodschappenhulp

Beheer | Website: WMOMO