Over Vrijwilligerswerk


Over Rijswijk Doet

Misschien ken je ons nog onder de naam Vrijwilligerscentrum Rijswijk. Sinds 1 juli 2020 gaan we door het leven als Rijswijk Doet. Meer daarover lees je in dit nieuwsbericht.

Muurschildering in kantoor van Rijswijk Doet

 

Met deze nieuwe naam willen we laten zien dat we er zijn voor alle Rijswijkse organisaties en onze vrijwilligers. Want iets doen voor een ander zorgt voor geluk en maakt je een blijer mens. 

 

Waarom doen mensen vrijwilligerswerk?

Veel mensen willen graag iets voor een ander doen. Of ze hebben na hun pensioen ineens veel tijd om eens iets heel anders te doen dan voorheen. Misschien wil jijzelf je CV verbeteren met meer werkervaring. En misschien heeft de sociale dienst je wel opdracht gegeven bij ons langs te komen. 
 
Wij vinden het belangrijk dat je iets kiest wat bij jou past. Kortom, iedereen is welkom om te komen praten over passend vrijwilligerswerk.
 

Maak je eerst even een afspraak?

Vanwege het Coronavirus kan je helaas niet zomaar langskomen zoals voorheen. Maar dat is geen bezwaar; neem contact op, dan maken we snel een afspraak. Je vindt Rijswijk Doet in Buurtcentrum Stervoorde, H.J. van Mooklaan 1, 2286 BA Rijswijk.
 
Mail of bel ons: info@rijswijkdoet.nl
 

Heb je vragen? 

Hieronder staan alvast enkele vragen en antwoorden die je misschien verder helpen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.
 

Kan ik vrijwilligerswerk doen in deze Coronatijd?

Er zijn sinds begin juni weer heel wat mogelijkheden op het gebied van vrijwilligerswerk. Wil je weten wat er wel en wat er niet kan vanwege Corona? Neem gerust contact met ons op.
 

Ik heb niet veel tijd. Heeft het dan zin om vrijwilligerswerk te doen?

Dat heeft zeker zin! We kunnen samen op zoek gaan naar een korte klus. Of naar flexibel vrijwilligerswerk. Zo past het altijd in je drukke agenda. Kijk vooral alvast op de pagina ‘korte klussen’.
 
Persoon haalt boodschappen voor mevrouw
 

Kan ik hulp krijgen bij het zoeken naar vrijwilligerswerk?

Heb je hulp nodig bij het zoeken? Vind je het spannend of moeilijk om zelf op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk? Dan kan een vrijwillige coach jou helpen. Deze coach is zelf ook vrijwilliger. Samen met de vrijwillige coach ga je het gesprek aan over je wensen. 
 

Kan ik ook vrijwilligerswerk doen als ik een beperking heb?

Vrijwilligerswerk doen met een beperking is uiteraard mogelijk. We kijken samen naar wat je kan en wat je leuk vindt. 
 

Kan ik vrijwilligerswerk doen als ik nog niet goed Nederlands spreek?

Je bent van harte welkom om samen met ons te kijken naar de mogelijkheden.
 

Moet ik een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) inleveren? 

Het is verplicht een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in te leveren. Dit wordt aan jou gevraagd door de organisatie waar je vrijwilligerswerk gaat doen. De VOG vraag je aan bij de gemeente Rijswijk. Voor vrijwilligers is de VOG gratis.
 
 

Ben ik verzekerd als ik vrijwilligerswerk doe?

Ja, dat heeft de gemeente Rijswijk voor je geregeld via de VGN vrijwilligersverzekering. Deze is er voor vrijwilligers, mantelzorgers, maatschappelijke stagiaires en mensen die in het kader van ‘ tegenprestatie’ vrijwilligerswerk doen.
 
Handen die groenten snijden

 

Worden mijn onkosten vergoed?

Over het algemeen worden de onkosten van vrijwilligers vergoed. Dit verschilt echter per organisatie. Ga daarover het gesprek aan voordat je met het werk start.
 

Kan ik een cursus of training volgen?

Als vrijwilliger kan je kosteloos meedoen met een aantal cursussen en trainingen die Rijswijk Doet aanbiedt via de Vrijwilligersacademie. Je vindt het aanbod op de pagina scholing en ondersteuning. 
 
Drie lachende vrouwen achter hun laptops aan een tafel

 

Hoe kan ik me aanmelden voor vrijwilligerswerk?

Je bent van harte welkom bij Rijswijk Doet in wijkcentrum Stervoorde. Maar let op: (voorlopig vanwege Corona) alleen op afspraak. Mail naar info@vrijswijkdoet.nl, dan plannen we een kennismakingsgesprek voor je in.
 
Maar kijk vooral eerst ook even op de vacaturebank. Daar kan je direct reageren op een functie die bij je past. 

Wat voor vacatures staan er op de vacaturebank?

Op onze vacaturebank vind je tientallen vacatures van allerlei organisaties in Rijswijk. Van kinderopvang tot koffie rondbrengen bij ouderen. En van jongerencoach tot medewerker buurtbemiddeling. Dus voor elk wat wils! Kom je er toch niet helemaal uit? Dan denken we graag met je mee.
 

Nieuwsbrief voor Rijswijkse organisaties

Zes keer per jaar versturen we een nieuwsbrief naar de Rijswijkse organisaties met informatie over vrijwilligerswerk. Wil jij de nieuwsbrief ontvangen? Mail naar: info@rijswijkdoet.nl 
Beheer | Website: WMOMO